ÁFA bevallás 2020 – M lapok kitöltése

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2020. július 1-től megváltozott. A változás egyik lényeges eleme az M lapok kitöltésére vonatkozik. Megszűnt a 100 ezer forintos értékhatár, amely a visszaigényelhető áfára és a bevallás M lapjainak kitöltésére vonatkozott.

A befogadott számlákról (szállító számlák) és a számlával egy tekintet alá eső okiratokról az ÁFA bevallás M lapjain adatot kell szolgáltatni akkor, ha az adó értéke nagyobb 0 forintnál.

Az adatszolgáltatást csak az adólevonás alapjául szolgáló számlákról kell teljesíteni, tehát csak olyan számlák jöhetnek szóba, amelyeken áthárított adó szerepel.

A fordított adózás alá tartozó és az adómentes ügyletről kiállított szállítói számlákról nem kell adatot szolgáltatni. Ezek a számlák nem tartalmaznak áthárított adót, amelyet levonásba lehetne helyezni. A módosító számláról csak akkor kell adatot szolgáltatni, ha a módosítás érinti az áthárított áfa összegét. A módosító számla az áfabevallásban a fizetendő vagy a levonható adó összegét módosítja.