Könyvelés – Bankszámla kontírozás gyorsan, egyszerűen

A könyvelési munka egyik időigényes fázisa a bankszámla kivonatok kontírozása és könyvelése. A hagyományos, papír alapú bankszámla kivonatok könyvelése jellemzően a kivonatra történő kontírozási számok feljegyzésével kezdődik, majd a tételek rögzítése következik. Nagyobb forgalom esetén ez sok időt vesz igénybe, sőt előfordul néha a kontírozási számok téves feljegyzése is. Nagyobb bankkártyás forgalom esetén indokolt lehet egyes tételek összevont kezelése, de az összevonás célszerű például az egyes tételekre vonatkozó, külön feltüntetett bankköltségek esetén is. 

A kontírozás gyorsítása, egyszerűsítése

A bankszámlák forgalmának főkönyvi kontírozása a hagyományos papír alapú értesítőre történő jegyzetelés helyett egyszerűbben és gyorsabban is elvégezhető. A megoldást egy könnyen kezelhető és áttekinthető excel alapú segédprogram nyújtja, amelybe csak be kell másolni a megfelelő adatokat.

A kontírozást segítő alkalmazás, amellyel sok időt takaríthat meg, innen letölthető!

Ezt a kontírozást segítő és gyorsító segédprogramot a bank oldaláról xls formátumban letölthető havi forgalom alapján kell adatokkal feltölteni. Minden bankszámla havi forgalma a bank internetes oldaláról excel formátumban letölthető. Természetesen figyelni kell arra, hogy az excel (xls) formátumban letöltött forgalmi adatok megegyezzenek a bankkivonat adataival. Ez egyszerűen megoldható a forgalmi adatok dátum szerinti lekérdezésével. Az adatok másolását a letöltött excel fájl megfelelő oszlopának kijelölése, majd (ctrl c) után irányított beillesztéssel – csak az értékek beillesztésével – kell elvégezni.

A bankszámla kivonat kontírozása

A teljes havi banki forgalom bemásolása után az adott sor megfelelo celláját egy tetszés szerinti karakter – pl. x vagy 1 – beírásával kell megjelölni. A megjelölésnél természetesen annak a főkönyvi számlaszámnak az oszlopát kell kiválasztani, amelyre az adott összeget kontírozzuk. Minden sort meg kell jelölni és csak egy rublikában. A jelöletlen vagy többszörösen megjelölt sorokra a program figyelmeztet.

Minden sor helyes megjelölése – kontírozása – esetén összevontan jelennek meg a főkönyvi számlákra könyvelendő összegek. A nyitó és a záró egyenlegeknek a banki értesítővel egyező összege esetén a kontírozás rendben megtörtént.

Az adatok papír alapú vagy elektronikus nyomtatása tulajdonképpen egy bankszámla forgalmi feladás a főkönyvi könyvelés részére. A programba épített ellenőrzési funkciók segítségével ki lehet zárni a tévedésből adódó hibákat. Az ismertetett segédprogram megfelelő használata jelentősen gyorsítja és egyszerűbbé teszi a bankszámla kivonatok feldolgozását. Alkalmazásával végleg búcsút inthetünk a fárasztó kézi kontírozásnak.