KATA Bevallás 2019 – Bevallás a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adójáról

KATA bevallás 2019

KATA 2019 adóbevallás. Minden kisadózó vállalkozásnak az adóévet követő év február 25-ig bevallást kell tennie az adóévben megszerzett bevételéről. Ez azt jelenti, hogy a KATA-s vállalkozásnak – ideértve a KATA-s egyéni vállalkozót is – a 2018. évi összesített bevételét be kell vallania 2019. február 25-ig. Ezt a KATA-s vállalkozás papír alapon vagy elektronikus úton teheti meg. Természetesen a legegyszerűbb és a leggyorsabb megoldás az ügyfélkapun keresztül történő beküldés. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a teendőket.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (KATA törvény) kétféle adókötelezettséget állapít meg:

  • a kisadózó vállalkozások tételes adóját és
  • 12 millió forint bevétel felett a 40 %-os adómértéket.

A kisadózó vállalkozásnak a tételes adót nem kell bevallania, hiszen azt minden hónapra már befizette (25.000, 50.000 vagy 75.000 forintot). Amennyiben viszont a KATA-s vállalkozó éves bevétele meghaladta az éves viszonylatban számított 12 millió forintot, a meghaladó rész után 40 % adót kell fizetnie.

Annak a KATA-s vállalkozásnak, amelynek nincs teljes éve, vagy nem köteles minden hónapra a tételes adót megfizetni, a 40 %-os adó akkor terheli, ha a bevétele meghaladja az érintett hónapok száma és az 1 millió forint szorzatát.


KATA bevallási határidő - 2019

A nyilatkozat illetve a  bevallás benyújtásának határideje:
 

2019. február 25.

A KATA éves bevallás határideje az adóalanyiság évközi megszűnése esetén az adóalanyiság megszűnését követő 30. nap. Ebben az esetben a megszűnést követő 30 napon belül meg kell fizetni a 40 %-os mértékű adót is.


KATA bevallás nyomtatvány - 2019

A NAV oldaláról letölthető, illetve telepíthető a nyilatkozat és adatszolgáltatás a 2018. évben megszerzett bevételről, valamint bevallás a 40 % mértékű adóról kisadózó vállalkozás részére a 2018. évre:

18KATA

FIGYELEM! A bevallási nyomtatvány száma 18 legyen, mert most az előző évi bevallásról van szó. Amennyiben valamely KATA-s vállalkozásnak a 2018. évben nem keletkezett bevétele, a nyomtatvány Nyilatkozat részét akkor is be kell nyújtania nullás adattartalommal.


KATA bevallás számlaszám - 2019

Amennyiben a kisadózó vállalkozásnak 40 %-os mértékű adófizetési kötelezettsége keletkezett, az alábbi számlaszámra kell azt teljesítenie:

NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla

10032000-01076349

Adónem kód: 288.

Amennyiben a KATA-s vállalkozó éves KATA bevallását nem elektronikusan nyújtja be, a papíralapon benyújtott adóbevallást mindenképpen alá kell írnia. A kitöltéshez cikkünk képei nyújtanak segítséget.


KATA bevallás kitöltése - 2019

Az alábbi nyomtatványokon látható, hogy a KATA bevallás kitöltése nagyon egyszerű. Az egyéni KATA-s vállalkozóknak fontos figyelmeztetés, hogy az “Adózó azonosító jele” rublikákat nekik ki kell tölteniük.

A nyomtatványon látható, hogy a példában szereplő kisadózó vállalkozás éves bevétele meghaladta a 12 millió forintot, ezért 40%-os adófizetési kötelezettsége keletkezett. A második képen ezt tüntettük fel.

A harmadik kép azt mutatja, hol kell feltüntetni azokat a bevételeket, amelyek egy vállalkozástól származnak, és összegük meghaladja az 1 millió forintot.


KATA bevallás nyomtatvány - 2019

Az alábbi képen a bevallás fő lapja látható. Amennyiben éves szinten a KATA-s vállalkozónak nem keletkezett 12 millió forintot meghaladó bevétele és egy vevőtől sem származik összesítve 1 millió forintot meghaladó bevétele, akkor csak ezt a lapot kell kitöltenie.

 

Az alábbi képen a 40 %-os adó bevallását – amennyiben keletkezett – tüntettük fel.

 

A 18KATA-02 lapot csak akkor kell kitölteni, ha egy vevőtől éves szinten és összesítve, 1 millió forintot meghaladó bevétel származott.

Az alábbi cikkek is érdekelhetik:

ÁFA bevallás 2020 – M lapok kitöltése

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2020. július 1-től megváltozott. A változás egyik lényeges eleme az M lapok kitöltésére vonatkozik. Megszűnt a 100 ezer forintos értékhatár, amely a visszaigényelhető áfára és a bevallás M lapjainak kitöltésére vonatkozott. A befogadott számlákról (szállító számlák) és a számlával egy tekintet alá eső okiratokról az ÁFA

MEGNÉZEM »

Nyugdíj 2020 – Nyugdíjemelés 2020. január 1-től

A kormány 2020. január 1-től 2,8 százalékkal emeli a nyugdíjakat és a nyugdíjakkal összefüggő ellátásokat. Ez a Magyar Közlöny 200/2019. számában látott napvilágot, mégpedig a 300/2019. (XII. 11.) Korm. rendelet formájában. A fenti kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2020. január 1-től havi 96.835 Ft

MEGNÉZEM »

Az egyéni vállalkozás szüneteltetése

Az egyéni vállalkozó esetében előfordulhat olyan időszak, amikor nem tudja vagy nem akarja vállalkozási tevékenységét végezni. Ebben az esetben nem kell a vállalkozást megszüntetni, elég csak a vállalkozói tevékenység szüneteltetése.

Hogyan kell szüneteltetés esetén eljárni?

Kinek kell a szüneteltetést bejelenteni?

MEGNÉZEM »

Könyvelés – Bankszámla kontírozás gyorsan, egyszerűen

A könyvelési munka egyik időigényes fázisa a bankszámla kivonatok kontírozása és könyvelése. A hagyományos, papír alapú bankszámla kivonatok könyvelése jellemzően a kivonatra történő kontírozási számok feljegyzésével kezdődik, majd a tételek rögzítése következik. Nagyobb forgalom esetén ez sok időt vesz igénybe, sőt előfordul néha a kontírozási számok téves feljegyzése is. Nagyobb bankkártyás forgalom esetén indokolt lehet egyes tételek összevont kezelése, de az összevonás célszerű például az egyes tételekre vonatkozó, külön feltüntetett bankköltségek esetén is.

MEGNÉZEM »

Munkáltató tájékoztatási kötelezettsége

Minden munkáltató tudja már, hogy a munkavállalók csak az írásban megkötött munkaszerződést követően léphetnek a vállalkozásnál munkába. Azt viszont kevesen tudják, hogy a munkáltatónak a munkaszerződésen túl írásbeli tájékoztatási kötelezettsége is van a munkavállalók felé.

MEGNÉZEM »

Ingatlan bérbeadás 2019

Egyre jobban terjed a befektetési céllal vásárolt lakóingatlanok bérbeadással történő hasznosítása. Az ingatlan bérbeadás leggyakoribb módjai: a tartós időre történő bérbeadással történő hasznosítás (lakásbérlet, albérlet), vagy a turisztikai célból történő szálláshely-szolgáltatás (fizető-vendéglátás). A lakóingatlan bérbeadása általában magánszemélyek jövedelemszerző tevékenysége, ezért ebben a cikkben a magánszemélyek ingatlan bérbeadásának szabályait ismertetjük.

MEGNÉZEM »