Értékcsökkenés 2019 – Értékcsökkenési leírás számítása

Változott az értékcsökkenési leírás

A NAV oldalán is megjelent, hogy változott a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök egyedi értékhatárával kapcsolatos 2019-es értékcsökkenési leírás. A változás lényege, hogy 100 ezer forintról 200 ezer forintra emelkedett a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök egyedi értékhatára 2019. január 1-től. Erre a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosítása ad lehetőséget.

FONTOS figyelembe venni, hogy ez a változás csak az önálló tevékenységet folytató magánszemélyekre és a vállalkozói jövedelem szerint adózó egyéni vállalkozókra vonatkozik.

Az értékcsökkenési leírás változásának lényege, hogy 2019-től az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek és a vállalkozói jövedelem szerint adózó egyéni vállalkozók egy összegben, költségként elszámolhatják a 200 ezer forintnál kisebb értékű tárgyi eszközök értékét. Pontosabban, a kizárólag üzemi célú tárgyi eszközök illetve nem anyagi jószágok beszerzésére, előállítására fordított kiadást. A kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök folyamatos, zavartalan, biztonságos üzemeltetését szolgáló javítási, karbantartási munkáira fordított kiadások is elszámolhatóak. A járművek esetében azonban más szabályokat kell alkalmazni.

A mezőgazdasági őstermelők esetében a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök és nem anyagi javak beszerzési értékétől függetlenül a folyamatos, zavartalan, biztonságos üzemeltetését szolgáló javítási, karbantartási munkákra fordított kiadás egyösszegben elszámolható.

Ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenti lehetőség a gazdasági társaságokra nem vonatkozik. Röviden ismertetjük, hogy a társaságokra vonatkozó 2000. évi C. törvény – számviteli törvény – szerint  a társaságok csak a 100 ezer forint egyedi beszerzési, előállítási érték alatti vagyoni értékű jogok, szellemi termékek, tárgyi eszközök bekerülési értékét számolhatják el egy összegben. Ez az egyösszegű értékcsökkenési leírás, amely a használatbavételkor alkalmazható.

Az alábbi cikkek is érdekelhetik:

ÁFA bevallás 2020 – M lapok kitöltése

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2020. július 1-től megváltozott. A változás egyik lényeges eleme az M lapok kitöltésére vonatkozik. Megszűnt a 100 ezer forintos értékhatár, amely a visszaigényelhető áfára és a bevallás M lapjainak kitöltésére vonatkozott. A befogadott számlákról (szállító számlák) és a számlával egy tekintet alá eső okiratokról az ÁFA

MEGNÉZEM »

Nyugdíj 2020 – Nyugdíjemelés 2020. január 1-től

A kormány 2020. január 1-től 2,8 százalékkal emeli a nyugdíjakat és a nyugdíjakkal összefüggő ellátásokat. Ez a Magyar Közlöny 200/2019. számában látott napvilágot, mégpedig a 300/2019. (XII. 11.) Korm. rendelet formájában. A fenti kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2020. január 1-től havi 96.835 Ft

MEGNÉZEM »

Az egyéni vállalkozás szüneteltetése

Az egyéni vállalkozó esetében előfordulhat olyan időszak, amikor nem tudja vagy nem akarja vállalkozási tevékenységét végezni. Ebben az esetben nem kell a vállalkozást megszüntetni, elég csak a vállalkozói tevékenység szüneteltetése.

Hogyan kell szüneteltetés esetén eljárni?

Kinek kell a szüneteltetést bejelenteni?

MEGNÉZEM »

Könyvelés – Bankszámla kontírozás gyorsan, egyszerűen

A könyvelési munka egyik időigényes fázisa a bankszámla kivonatok kontírozása és könyvelése. A hagyományos, papír alapú bankszámla kivonatok könyvelése jellemzően a kivonatra történő kontírozási számok feljegyzésével kezdődik, majd a tételek rögzítése következik. Nagyobb forgalom esetén ez sok időt vesz igénybe, sőt előfordul néha a kontírozási számok téves feljegyzése is. Nagyobb bankkártyás forgalom esetén indokolt lehet egyes tételek összevont kezelése, de az összevonás célszerű például az egyes tételekre vonatkozó, külön feltüntetett bankköltségek esetén is.

MEGNÉZEM »

Munkáltató tájékoztatási kötelezettsége

Minden munkáltató tudja már, hogy a munkavállalók csak az írásban megkötött munkaszerződést követően léphetnek a vállalkozásnál munkába. Azt viszont kevesen tudják, hogy a munkáltatónak a munkaszerződésen túl írásbeli tájékoztatási kötelezettsége is van a munkavállalók felé.

MEGNÉZEM »

Ingatlan bérbeadás 2019

Egyre jobban terjed a befektetési céllal vásárolt lakóingatlanok bérbeadással történő hasznosítása. Az ingatlan bérbeadás leggyakoribb módjai: a tartós időre történő bérbeadással történő hasznosítás (lakásbérlet, albérlet), vagy a turisztikai célból történő szálláshely-szolgáltatás (fizető-vendéglátás). A lakóingatlan bérbeadása általában magánszemélyek jövedelemszerző tevékenysége, ezért ebben a cikkben a magánszemélyek ingatlan bérbeadásának szabályait ismertetjük.

MEGNÉZEM »